Tropik och resemedicindagarna 2024

Svensk förening för resemedicin och Svensk förening för tropikmedicin välkomnar er till Tropik och resemedicindagarna 2024!

Årets tema är CNS-infektion efter resa- kliniska och resemedicinska aspekter.

Föreläsningarna kommer att bland annat täcka in rabies, meningokocker och West nile-virus. Utbildningen riktar sig till medlemmar i föreningarna samt andra intresserade av tropik och resemedicin oavsett yrke, studerande är också välkomna. Preliminärt schema kommer!

Dagarna startar med lunch torsdagen den 10 oktober och håller på till lunch torsdagen den 11 oktober. Vi håller till på Lustikulla konferens i Liljeholmen, Stockholm. Digital medverkan är tyvärr inte möjligt.

Deltagaravgiften är 1500kr för båda dagarna för medlemmar. Vill man deltaga en av dagarna är deltagaravgiften 750kr. För icke medlemmar är avgiften det dubbla. I kursavgiften ingår lunch och fika båda dagarna. Det går bra att bli medlem i samband med anmälning och på så sätt få det lägre priset. Det gör man enkelt på respektive förenings hemsida.

På kvällen den 10 oktober går vi ut och äter tillsammans till självkostnadspris. Vänlige ange om ni önskar delta i anmälan.

Deadline för anmälan är 4 augusti.

För anmälan följ länk :

Anmälan Tropik och resmedicindagarna

Anmälningsavgiften betalas in på: Svensk förening för tropikmedicins bankgirokonto: 632-4008.

Det är viktigt att märka betalningen med namnet på den/de personer som betalningen avser. För frågor om anmälningsavgiften kontakta Robert Spörndly på mejl: robert.sporndly@akademiska.se.

 

Vi ses i oktober!

Vänliga hälsningar, 

Charlotta Rydgård, Svensk förening för tropikmedicin (charlotta.rydgard@regionstockholm.se)

Martin Angelin, Svensk förening för resemedicin (martin.angelin@umu.se)

Vaccinering i praktiken - anmälan till höstens kurstillfälle öppen

En kurs för dig som är läkare eller sjuksköterska och som arbetar praktiskt med vaccinationer. Utbildningen kan användas som ett teoretiskt underlag för verksamhetschefer att ge behörighet för sjuksköterskor att ordinera vissa programvaccinationer, i enlighet med Socialstyrelsens föreskrifter.

Kursens syfte och mål

1. Fördjupa kunskapen hos läkare och sjuksköterskor som arbetar praktiskt med patientfrågeställningar kring vaccinering, indikationer och riskbedömningar samt ordinerar och/eller vaccinerar barn eller vuxna.

2. Underlätta för att fler sjuksköterskor skall kunna få behörighet att självständigt ordinera vissa programvaccinationer. I enlighet med Socialstyrelsens föreskrifter om behörighet för sjuksköterskor att förskriva och ordinera läkemedel (HSLF-FS 2018:43 och HSLF-FS 2021:62) kan denna utbildning ge verksamhetschefer teoretiskt underlag för att ge ordinationsbehörighet.

Sista anmälningsdag

2024-06-15

För mer information se länk till kursinformation här

Early bird anmälan NECTM9 förlängd

NECTM9 i Köpenhamn 22-24:e maj 2024. Rabatt för SFR-medlemmar och sista dag för billigast avgift ”Early Bird” 3/3.

 

Ett fantastiskt fint resemedicinskt program som inkluderar massor med spännande ämnen inklusive mycket aktuella om denguevaccin och TBE. Dessutom inkluderas en heldagskurs (torsdag 23/5) i vaccinologi/många olika vacciner som vaccingruppen i ESCMID (Europeiska infektion- mikrobiologiföreningen) anordnar. Denna kurs är bara den väl värd konferensavgiften, den förra kursen gick i Bilbao 2019 och det kommer nog dröja innan den går så nära Sveriges gränser igen.  

Vi ses där!


För mer information och anmälan se:

Necmt9

Digitalt årsmöte 14 mars

Den 14/3 klockan 20;15 är det årsmöte för föreningen. För att möjliggöra att så många som möjligt kan delta kommer det denna gång att vara digitalt via Microsoft Teams. Före årsmötet med start 19:30 kommer Helena Hervius-Askling att hålla en föreläsning om de ny vaccinerna mot RS-virus. Nedan finns en länk till dagordningen för årsmötet med bilaga om bakgrund till sammanslagningen samt ett förslag på stadgar till den nya föreningen. Nedan finns även en länk till verksamhetsberättelsen för 2023.

För att delta i årsmötet använd följande länk:

 Teamslänk årsmöte 14 mars

Vid årsmötet 2023 fattades ett beslut att styrelsen skall arbeta för en sammanslagning med Svensk förening för tropikmedicin. Detta arbete har påbörjats under hösten 2023 och ett förslag om hur detta skall gå till kommer att presenteras och diskuteras på årsmötet. Enligt förslaget kommer en ny förening, Svensk förening för tropik- och resemedicin att bildas från den 1/1 2025. Detta kommer att gå till så att Svensk förening för resemedicin upplöses och att Svensk förening för tropikmedicin byter namn. Medlemmarna från Svensk förening för resemedicin kommer att flyttas över till den nya föreningen liksom föreningens tillgångar på vårt plusgirokonto. En fråga om man önskar bli medlem kommer att gå ut innan detta sker och man har möjlighet att avstå. Om årsmötet bifaller styrelsens förslag om detta kommer sedan en extra föreningsstämma hållas i höst för att bekräfta beslutet om att upplösa föreningen.  

 Dagordning med bilaga om sammanslagning med Svensk förening för tropikmedicin

Verksamhetsberättelse 2023

Stipendium tropikmedicin

Vi har glädje att meddela att Svensk Förening för Tropikmedicin även i år kommer att dela ut ett stipendium à 35 000 kr. 

Stipendiet ska täcka en del av kostnaderna för mindre vetenskaplig studie typ pilotstudie eller ”minor field study” inom tropikmedicin, företrädelsevis i endemiskt område. Det kan också användas som startbidrag för att undersöka möjligheter till större vetenskaplig studie. Det är inte avsett som kompletterande finansiering till större forskningsprojekt eller till stöd för seniora forskare (disputerade) eller som bidrag för kongress eller mötesresa. Deadline för ansökan är 1 april 2024. Mer info i bifogat dokument. 

Webbinarium Neglected Tropical Diseases

SILF, the Swedish Society of Tropical Medicine, Doctors Without Borders, and Mediahuset invite you to this free webinar with international speakers.

Date and Time: January 30 (World NTD Day), 16.00-17.45

Preliminary Program

16.00-16.05 Introduction and presentation of speakers - Tropical Society

16.05-16.25 Gabriel Alcoba, MSF Tropical Medicine Advisor: The diseases the (rich) world forgot

16.25-16.55 Amaya Bustinduy, Professor, London School of Hygiene & Tropical Medicine: Female Genital Schisto – Clinical aspects and Management

16.55-17.15 Caroline Rönnberg, Clinical Microbiologist, Swedish Public Health Agency: Schisto diagnostics in Sweden – Current and future diagnostic tools

17.15-17.35 Sabine Specht, PhD, DNDi – New and repurposed drugs for NTDs

17.35-17.45 Questions and discussion

Stipendium att söka för NECTM9

För medlemmar i SFR finns möjlighet att söka stipendier för deltagande i NECTM9 i Köpenhamn.. Tre stipendier finns att söka.

Stipendiet täcker anmälningsavgiften (Early bird anmälan, före 20 februari).

Ansökningsbrev med motivering skickas till info@sefr.se före den 31/12-23. Stipendiaten åtar sig att skriva en konferensrapport som läggs upp på hemsidan.

Styrelsen meddelar vilka som har fått stipendiet senast 21/1-24

Digitala lunchföreläsningar

I höst kommer vi att erbjuda digitala lunchföreläsningar om grundläggande ämnen inom vaccination och resemedicin för medlemmar i Svensk förening för resemedicin samt medlemmar i Svensk förening för tropikmedicin.

 

Det kommer att ske via Microsoft Teams. Upplägget är föreläsning 12.10-12.35 och sedan tid för frågor och diskussion 12.35-12.50.

Man kan gå in i teamsmötet före föreläsningens start. Efteråt kommer föreläsningen att läggas upp på hemsidan. Man behöver inte anmäla sig i förväg.

Använd länkarna nedan för respektive möte.

Lunchföreläsning 25 oktober: Grundvaccination av barn och vuxna

Lunchföreläsning 22 november: Gula febern vaccination

Lunchföreläsning 13 december: Vaccination mot tarmsmittor

Platser kvar till utbildningsdagen 26/9

Flera har anmält sig till utbildningsdagen om myggburna infektioner den 26/9 på FInlandshuset i Stockholm. Det finns några platser kvar så det går fortfarande bra att anmäla sig till info@sefr.se. För mer information se tidigare nyhet eller under Kongresser och utbildningar på hemsidan.

Utbildning om myggburna infektioner 26 september

SFR organiserar en utbildningseftermiddag om myggburna infektioner tisdagen den 26/9 på Finlandshuset i Stockholm.

Preliminärt schema:

12.00-13.00 Lunch

13.00-13.45 Vaccin mot denguefeber, hur använda till resenärer? Martin Angelin och Charlotta Zacharias

13.45-14.30 Japanskt encefalitvirus, en historia om människor, mygg och grisar. Johanna Lindahl

14.30-15.00 Fika

15.00-15.45 Uppdatering om Zikavirus. Hedvig Glans

15.45-16.15 Uppdatering om malaria. Katja Wyss

16.15-16.45 2023 års malariaprofylaxrekommendationer. Charlotta Zacharias

16.45-17.00 Avslutning och utvärdering

Dagen börjar med lunch klockan 12 och slutar vid 17. Kursavgiften är på 750 kr för medlemmar och 1500kr för icke medlemmar och täcker föreläsningar, lunch och eftermiddagsfika.

Anmälan görs till info@sefr.se och avgiften betalas till föreningens plusgirokonto 56 47 39-1 eller via Swish 1231747146. Deadline för ansökan var 13/8 med det finns några platser kvar så det går fortfarande bra att anmäla sig.

Välkomna med er ansökan!

Årsmöte SFR i Uppsala 2023-04-20

SFRs årsmöte som kommer att äga rum den 20:e april 2023 kl.18:30 i Uppsala. Platsen är Akademihotellet centralt på Övre Slottsgatan 5, 753 10 Uppsala (www.akademihotellet.se) på gångavstånd från stationen.

Vi planerar också mingel och ett föredrag om det nya denguevaccinet i anslutning till årsmötet.

Vi är tacksamma om du meddelar ifall du kan delta på årsmötet senast den 6/4 på info@sefr.se.

Ytterligare möjlighet att anmäla sig till Tropik- och resemedicindagarna 22-23 september 2022!

Svensk förening för tropikmedicin SFT och Svensk förening för resemedicin SFR anordnar ett symposium över två halva dagar i Finlandshuset centralt i Stockholm nära Stureplan.

Eftersom fler än vi ursprungligen beräknat anmälde deltagande, har vi bokat en större lokal, så ni som ännu inte anmält er och vill vara med kan anmäla er till:

sirkka.vene@gmail.com

Absolut sista anmälningsdatum är 4 september 2022.

Anmäl dig per e-post till sirkka.vene@gmail.com senast den 4/9, och betala samtidigt in avgiften på SFTs konto i Handelsbanken nr 6118 229151248 eller bankgiro 632-4008. Glöm inte att ange vem inbetalningen avser.

Kostnaden för SFR-medlem är 750 kr, och 1400 kr för icke-medlem (i mån av plats), och då ingår 2 luncher samt fika.

Observera att årsvgiften till SFR (200 kr/kalenderår) ska vara betald för innevarande år för att den lägre avgiften ska gälla.

Vaccinering i praktiken 3hp, uppdragsutbildning region Stockholm

Vaccinering i praktiken, 3 hp

En kurs för dig som är läkare eller sjuksköterska och som arbetar praktiskt med vaccinationer. Utbildningen uppfyller också Socialstyrelsens krav för att ge verksamhetschefer underlag för behörighet för sjuksköterskor att ordinera vissa programvaccinationer till vuxna.

Kursens syfte och mål

1. Fördjupa kunskapen hos läkare och sjuksköterskor som arbetar praktiskt med patientfrågeställningar kring vaccinering, indikationer och riskbedömningar samt ordinerar och/eller vaccinerar barn eller vuxna.

2. Ge fler sjuksköterskor behörighet att självständigt ordinera vissa programvaccinationer. I enlighet med Socialstyrelsens föreskrifter om behörighet för sjuksköterskor att förskriva och ordinera läkemedel (HSLF-FS 2018:43 och HSLF-FS 2021:62) ger denna utbildning verksamhetschefer underlag för behörighet för att sjuksköterskor självständigt ska kunna ordinera vissa programvacciner.

Efter genomgången kurs kommer du ha fördjupad kunskap inom vaccinologi: effekt, biverkningar, intervall och allergier med fokus på programvaccinationer.

Du kommer även få kunskaper om de vanligaste vaccinerna som inte omfattas av det allmänna vaccinationsprogrammet.

Kursens målgrupp

Kursen vänder sig till läkare och sjuksköterskor inom både primärvård, infektionssjukvård, barnsjukvård, elevhälsa, barnhälsovård, företagshälsovård och privata vaccinationsmottagningar som arbetar praktiskt med vaccinfrågeställningar och vaccinerar barn eller vuxna som en del av sin verksamhet.

KURSLEDARE

Helena Hervius Askling Kursledare, Överläkare Akademiskt Specialistcentrum Stockholms Läns Sjukvårdsområde (SLSO), Region Stockholm och Institutionen för medicin Solna, Karolinska Institutet.

E-post: helena.hervius.askling@ki.se

Veronica Woxén Kursamanuens, smittskyddssjuksköterska, Smittskydd Stockholm, E-post:

veronica.m.woxen@regionstockholm.se

NÅGRA MEDVERKANDE LÄRARE

Information om medverkande föreläsare kommer senare.

Denna uppdragsutbildning arrangeras på uppdrag av Expertgruppen för vaccinationer i Region Stockholm i samarbete med Karolinska Institutet, Institutionen för Medicin Solna/Enheten för infektionssjukdomar. Den är i första hand riktad till läkare och sjuksköterskor som är yrkesmässigt verksamma med att praktiskt vaccinera i Region Stockholm. Det gäller både offentliga och privata aktörer från primärvård, barnhälsovård, infektions- och barnkliniker, företagshälsovård samt privata vaccinationsmottagningar.

I mån av plats erbjuds deltagande till sökanden från andra län och regioner.

Tropik-och resemedicindagar 22-23 september 2022

Svensk förening för tropikmedicin, SFT och Svensk förening för resemedicin, SFR anordnar ett symposium över två halva dagar i Finlandshuset centralt i Stockholm nära Stureplan.

Vi börjar och avslutar med lunch och däremellan blir det både föreläsningar och falldiskussioner.

Huvudämnen i programmet kommer att vara: Feber efter tropikvistelse, vaccination före resa, diagnostik av fecesparasiter samt handläggning av schistosomiasis (se nedan).

Kostnad för medlem i någon av föreningarna är 750 kr, och 1400 kr för icke-medlem (i mån av plats), och då ingår två luncher samt fika.

Resa och boende ingår ej. Förhoppningsvis kommer en gemensam middag att organiseras den 22/9 för dem som så önskar!

Anmäl dig per e-post till sirkka.vene@gmail.com senast den 23/6, och betala samtidigt in avgiften på SFTs konto i Handelsbanks 6118 229151248 eller via bankgiro 632-4008. Glöm inte att ange vem inbetalningen avser. Först till kvarn gäller!