Åhörarkopiorna från Tropik och Resemedicindagarna läggs upp på hemsidan under fliken Utbildningar så fort vi får dem från föreläsarna.
Svensk Förening för Resemedicin
Åhörarkopiorna från Tropik och Resemedicindagarna läggs upp på hemsidan under fliken Utbildningar så fort vi får dem från föreläsarna.
Den extra föreningsstämman som hölls den 11 Oktober beslutade att föreningen ska upplösas för att kunna slås samman med Svensk förening för tropikmedicin och bilda den nya föreningen Svensk förening för tropik och resemedicin från 1/1 2025. Mer information om detaljerna kommer på hemsidan och via mejl.
Fredagen den 11 oktober klockan 8:30-9:00 håller vi en extra föreningsstämma.
Det som skall diskuteras är styrelsens förslag på att upplösa föreningen från den 1/1 2025 för att kunna gå samman med Svensk förening för tropikmedicin och bilda den nya föreningen Svensk förening för tropik och resemedicin.
Årsmötet den 14 mars fattade detta beslut men enligt föreningens stadgar behöver beslutet fattas på två föreningsstämmor.
Det blir ett hybridmöte, både fysiskt på plats på Lustikulla konferens i Stockholm innan fredagens första föreläsning på Tropik och resemedicindagarna samt digitalt via teams via länken nedan.
Självklart är man välkommen att delta på plats på Lustikulla konferens även om man inte deltar i Tropik och resemedicindagarna. .
Se tidigare poster under aktuellt för mer information och länk till anmälningsformuläret.
Välkommen med din anmälan!
Torsdag 10 oktober 2024
12.00 -13.00 Lunch
13.00 -14.00 Diagnostik av CNS-infektion efter resa
Klara Sondén och Caroline Rönnberg, Folkhälsomyndigheten
14.00-15.00 Parasitinfektioner i CNS efter vistelse utomlands
Jonas Bläckberg, infektionskliniken, Skånes universitetssjukhus
15.00-15.30 Fika
15.30-17.00 Meningokocker, epidemiologi och vaccin
Helena Hervius-Askling, Akademiskt Specialistcentrum, Region Stockholm och Katie Isitt, ME Infektionssjukdomar, Karolinska universitetssjukhuset
Fredag 11 oktober 2024
9.00-10.30 Lyssavirus, rabies, och rabiesvaccination
Viktor Ahlberg, SVA och Andreas Jacks, smittskydd Stockholm
10:30-11.00 Fika
11.00-11.45 West nile
Mattias Waldeck, smittskydd Skåne
11.45-12.00 Avslutning och utvärdering
12.00-13.00 Lunch
Svensk förening för resemedicin och Svensk förening för tropikmedicin välkomnar er till Tropik och resemedicindagarna 2024!
Årets tema är CNS-infektion efter resa- kliniska och resemedicinska aspekter.
Föreläsningarna kommer att bland annat täcka in rabies, meningokocker och West nile-virus. Utbildningen riktar sig till medlemmar i föreningarna samt andra intresserade av tropik och resemedicin oavsett yrke, studerande är också välkomna. Preliminärt schema kommer!
Dagarna startar med lunch torsdagen den 10 oktober och håller på till lunch torsdagen den 11 oktober. Vi håller till på Lustikulla konferens i Liljeholmen, Stockholm. Digital medverkan är tyvärr inte möjligt.
Deltagaravgiften är 1500kr för båda dagarna för medlemmar. Vill man deltaga en av dagarna är deltagaravgiften 750kr. För icke medlemmar är avgiften det dubbla. I kursavgiften ingår lunch och fika båda dagarna. Det går bra att bli medlem i samband med anmälning och på så sätt få det lägre priset. Det gör man enkelt på respektive förenings hemsida.
På kvällen den 10 oktober går vi ut och äter tillsammans till självkostnadspris. Vänlige ange om ni önskar delta i anmälan.
Deadline för anmälan är förlängd. Välkommen med din anmälan!
För anmälan följ länk :
Anmälan Tropik och resmedicindagarna
Anmälningsavgiften betalas in på: Svensk förening för tropikmedicins bankgirokonto: 632-4008.
Det är viktigt att märka betalningen med namnet på den/de personer som betalningen avser. För frågor om anmälningsavgiften kontakta Robert Spörndly på mejl: robert.sporndly@akademiska.se.
Vi ses i oktober!
Vänliga hälsningar,
Charlotta Rydgård, Svensk förening för tropikmedicin (charlotta.rydgard@regionstockholm.se)
Martin Angelin, Svensk förening för resemedicin (martin.angelin@umu.se)
En kurs för dig som är läkare eller sjuksköterska och som arbetar praktiskt med vaccinationer. Utbildningen kan användas som ett teoretiskt underlag för verksamhetschefer att ge behörighet för sjuksköterskor att ordinera vissa programvaccinationer, i enlighet med Socialstyrelsens föreskrifter.
Kursens syfte och mål
1. Fördjupa kunskapen hos läkare och sjuksköterskor som arbetar praktiskt med patientfrågeställningar kring vaccinering, indikationer och riskbedömningar samt ordinerar och/eller vaccinerar barn eller vuxna.
2. Underlätta för att fler sjuksköterskor skall kunna få behörighet att självständigt ordinera vissa programvaccinationer. I enlighet med Socialstyrelsens föreskrifter om behörighet för sjuksköterskor att förskriva och ordinera läkemedel (HSLF-FS 2018:43 och HSLF-FS 2021:62) kan denna utbildning ge verksamhetschefer teoretiskt underlag för att ge ordinationsbehörighet.
Sista anmälningsdag
2024-06-15
För mer information se länk till kursinformation här
Save the date! Tropik- och resemedicindagarna arrangeras i år lunch till lunch 10/10-11/10 på Lustikulla konferens på Liljeholmen, Stockholm. Mer information och program kommer!
NECTM9 i Köpenhamn 22-24:e maj 2024. Rabatt för SFR-medlemmar och sista dag för billigast avgift ”Early Bird” 3/3.
Ett fantastiskt fint resemedicinskt program som inkluderar massor med spännande ämnen inklusive mycket aktuella om denguevaccin och TBE. Dessutom inkluderas en heldagskurs (torsdag 23/5) i vaccinologi/många olika vacciner som vaccingruppen i ESCMID (Europeiska infektion- mikrobiologiföreningen) anordnar. Denna kurs är bara den väl värd konferensavgiften, den förra kursen gick i Bilbao 2019 och det kommer nog dröja innan den går så nära Sveriges gränser igen.
Vi ses där!
För mer information och anmälan se:
Den 14/3 klockan 20;15 är det årsmöte för föreningen. För att möjliggöra att så många som möjligt kan delta kommer det denna gång att vara digitalt via Microsoft Teams. Före årsmötet med start 19:30 kommer Helena Hervius-Askling att hålla en föreläsning om de ny vaccinerna mot RS-virus. Nedan finns en länk till dagordningen för årsmötet med bilaga om bakgrund till sammanslagningen samt ett förslag på stadgar till den nya föreningen. Nedan finns även en länk till verksamhetsberättelsen för 2023.
För att delta i årsmötet använd följande länk:
Vid årsmötet 2023 fattades ett beslut att styrelsen skall arbeta för en sammanslagning med Svensk förening för tropikmedicin. Detta arbete har påbörjats under hösten 2023 och ett förslag om hur detta skall gå till kommer att presenteras och diskuteras på årsmötet. Enligt förslaget kommer en ny förening, Svensk förening för tropik- och resemedicin att bildas från den 1/1 2025. Detta kommer att gå till så att Svensk förening för resemedicin upplöses och att Svensk förening för tropikmedicin byter namn. Medlemmarna från Svensk förening för resemedicin kommer att flyttas över till den nya föreningen liksom föreningens tillgångar på vårt plusgirokonto. En fråga om man önskar bli medlem kommer att gå ut innan detta sker och man har möjlighet att avstå. Om årsmötet bifaller styrelsens förslag om detta kommer sedan en extra föreningsstämma hållas i höst för att bekräfta beslutet om att upplösa föreningen.
Dagordning med bilaga om sammanslagning med Svensk förening för tropikmedicin
De nya uppdaterade rekommendationerna om malariaprofylax från Svenska infektionsläkarföreningen publicerades 9 november 2023.
Vi har glädje att meddela att Svensk Förening för Tropikmedicin även i år kommer att dela ut ett stipendium à 35 000 kr.
Stipendiet ska täcka en del av kostnaderna för mindre vetenskaplig studie typ pilotstudie eller ”minor field study” inom tropikmedicin, företrädelsevis i endemiskt område. Det kan också användas som startbidrag för att undersöka möjligheter till större vetenskaplig studie. Det är inte avsett som kompletterande finansiering till större forskningsprojekt eller till stöd för seniora forskare (disputerade) eller som bidrag för kongress eller mötesresa. Deadline för ansökan är 1 april 2024. Mer info i bifogat dokument.
SILF, the Swedish Society of Tropical Medicine, Doctors Without Borders, and Mediahuset invite you to this free webinar with international speakers.
Date and Time: January 30 (World NTD Day), 16.00-17.45
Preliminary Program
16.00-16.05 Introduction and presentation of speakers - Tropical Society
16.05-16.25 Gabriel Alcoba, MSF Tropical Medicine Advisor: The diseases the (rich) world forgot
16.25-16.55 Amaya Bustinduy, Professor, London School of Hygiene & Tropical Medicine: Female Genital Schisto – Clinical aspects and Management
16.55-17.15 Caroline Rönnberg, Clinical Microbiologist, Swedish Public Health Agency: Schisto diagnostics in Sweden – Current and future diagnostic tools
17.15-17.35 Sabine Specht, PhD, DNDi – New and repurposed drugs for NTDs
17.35-17.45 Questions and discussion
Det finns fortfarande platser kvar till kursen VT2024 med start 24/1, se länk till kursbeskrivning för innehåll, målgrupp och tider.
Efter genomgången godkänd kurs erbjuds möjlighet att gå uppföljande webbkurs med fokus på resemedicinska vacciner och malaria/profylax.
För medlemmar i SFR finns möjlighet att söka stipendier för deltagande i NECTM9 i Köpenhamn.. Tre stipendier finns att söka.
Stipendiet täcker anmälningsavgiften (Early bird anmälan, före 20 februari).
Ansökningsbrev med motivering skickas till info@sefr.se före den 31/12-23. Stipendiaten åtar sig att skriva en konferensrapport som läggs upp på hemsidan.
Styrelsen meddelar vilka som har fått stipendiet senast 21/1-24
I höst kommer vi att erbjuda digitala lunchföreläsningar om grundläggande ämnen inom vaccination och resemedicin för medlemmar i Svensk förening för resemedicin samt medlemmar i Svensk förening för tropikmedicin.
Det kommer att ske via Microsoft Teams. Upplägget är föreläsning 12.10-12.35 och sedan tid för frågor och diskussion 12.35-12.50.
Man kan gå in i teamsmötet före föreläsningens start. Efteråt kommer föreläsningen att läggas upp på hemsidan. Man behöver inte anmäla sig i förväg.
Använd länkarna nedan för respektive möte.
Lunchföreläsning 25 oktober: Grundvaccination av barn och vuxna
Nu har anmälan öppnat för NECTM9 i Köpenhamn den 22/5-24/5 2024. Anmälningsavgiften är rabbatterad för medlemmar i Svensk förening för resemedicin.
För mer information se: Nectm9 hemsida
Flera har anmält sig till utbildningsdagen om myggburna infektioner den 26/9 på FInlandshuset i Stockholm. Det finns några platser kvar så det går fortfarande bra att anmäla sig till info@sefr.se. För mer information se tidigare nyhet eller under Kongresser och utbildningar på hemsidan.
SFR organiserar en utbildningseftermiddag om myggburna infektioner tisdagen den 26/9 på Finlandshuset i Stockholm.
Preliminärt schema:
12.00-13.00 Lunch
13.00-13.45 Vaccin mot denguefeber, hur använda till resenärer? Martin Angelin och Charlotta Zacharias
13.45-14.30 Japanskt encefalitvirus, en historia om människor, mygg och grisar. Johanna Lindahl
14.30-15.00 Fika
15.00-15.45 Uppdatering om Zikavirus. Hedvig Glans
15.45-16.15 Uppdatering om malaria. Katja Wyss
16.15-16.45 2023 års malariaprofylaxrekommendationer. Charlotta Zacharias
16.45-17.00 Avslutning och utvärdering
Dagen börjar med lunch klockan 12 och slutar vid 17. Kursavgiften är på 750 kr för medlemmar och 1500kr för icke medlemmar och täcker föreläsningar, lunch och eftermiddagsfika.
Anmälan görs till info@sefr.se och avgiften betalas till föreningens plusgirokonto 56 47 39-1 eller via Swish 1231747146. Deadline för ansökan var 13/8 med det finns några platser kvar så det går fortfarande bra att anmäla sig.
Välkomna med er ansökan!
Ansökan är nu öppen för Swedish-Ethiopian Course in Tropical Infections. För mer information se kurssidan via länk nedan: