Vi är glada att kunna meddela att SFR har inlett ett nytt samarbete med Lars Rombo och Lars Lindqvist. Från och med hösten 2015 kommer SFRs medlemmar få 100 SEK rabatt vid anmälning till grund- och/eller uppföljningskurserna!
Kemikalieinspektionen i Sverige kräver sedan en kort tid tillbaka tillstånd för import och försäljning av impregnerade myggnät vilket blir kostsamt för importören och har resulterat i att dessa försvunnit från marknaden i vårt land. Detta är mycket olyckligt då WHO klart rekommenderar nät impregnerade med pyretroider som ger en längre hållbarhet. I de flesta andra europeiska länder ställs inte samma krav och impregnerade myggnät finns att köpa, vilket även gäller länder i malariaendemiska områden.
Vi kommer följa utvecklingen i detta ärende och hoppas att import och försäljning snart kommer vara möjligt igen i Sverige.
Folkhälsomyndigheten har publicerat sin rapport Swedres med ny årsstatistik av infektioner med resistenta bakterier i Sverige. Spridningen sker både på sjukhus och ute i samhället. Samtidigt har en långvarig minskning av försäljningen av antibiotika brutits de senaste månaderna.
I tidskriften Travel Medicine and Infectious Disease har Jelinek et al publicerat en studie om möjligheten att ge Ixiaro på dag 0 och 7. Försökspersonerna (vuxna) har följts i enbart 60 dagar så frågan är om skyddet är lika bra på sikt som med det vanliga schemat. Men schemat 0+7 är ett alternativ om det är ont om tid och personen kommer att utsättas för hög smittrisk. 12-månaders resultat är att vänta senare. EMA (European Medicines Agency)har godkänt Ixiaro snabbschema 0+7 dagar till vuxna om tidsbrist föreligger: PRODUCT CHARACTERISTICS IXIARO
För att få en uppfattning om vaccinationstäckning vad gäller TBE i Stockholmsregionen skickade man år 2013 ut enkäter till 8000 personer. Av alla som svarade (n = 4307) rapporterade 53% att ha vaccinerat sig minst en gång mot TBE. Se gärna hela artikeln av Askling et al publicerad i Juli-utgåvan av tidningen Vaccin.
Dags att söka plats: det Danska Selskap för Resemedicin ordnar en kurs i tropik- och resemedicin i Rio de Janeiro och Amazonas den 13. – 23. november 2015. Kursen leds av Steen Villumsen och Carsten Schade Larsen.
Folkhälsomyndigheten påminner att polio fortsätter vara ett internationellt hot. I maj 2014 deklarerade WHO i enlighet med internationella hälsoreglementet (IHR) att poliosituationen utgör ett internationellt hot mot människors hälsa. Rekommendationerna har setts över av WHO:s expertkommitté var tredje månad och förlängdes vid det senaste mötet den 17 februari.
Socialstyrelsen har uppdaterat rabies rekommendationer. Rekommendationer framtagna i samverkan med Folkhälsomyndigheten, ersätter de tidigare allmänna råden om förebyggande av rabies.
Vi rekommenderar denna artikel av Brigitte Keller-Stanislawskisom et al “Safety of immunization during pregnancy: A review of the evidence of selected inactivated and live attenuated vaccines”
Vi är glad att kunna presentera konferensrapporten av vår stipendiat Lisa Labbé Sandelin som följde med os till Bergen på den 5 Nordeuropeiska konferensen i resemedicin (NECTM).
Den 5 Maj 2014 deklarerade WHO polio som en PHEIC (Public Health Emergency of International Concern). Det betyder att bindande undantagsregler gällande polio vaccination träder i kraft.
Allt fler immunsupprimerade personer reser. För den här gruppen av resenärer krävs det en kunnig resemedicinsk rådgivning inte bara av den resemedicinska experten men även från behandlande läkare. I följande artikel får vi en bra översikt över immunsupprimerande läkemedel och evidensen om vaccinationer, malariaprofylax och prevention av diarrésjukdomar.
En nyligen publicerad svensk studie om hepatit A vaccinering till rheumatoid artrit patienter med nedsatt immunförsvar har visat att en dos oftast är otillräck- lig inför resa. Patienterna i studien behandlades med TNF-hämmare och/eller metotrexate. De som bara behandlades med TNF-hämmare svarade bättre på hepatit A vaccinet än de som behandlades med bara metotrexate eller med kom- bination av båda läkemedlen. Författarna rekommenderar att patientgruppen får 2 doser hepatit A vaccin i god tid inför resan ( 6 månader ) men om detta inte är möjligt rekommenderas gammaglobulin eller gammaglobulin+ hepatit A vaccin. Detta är en viktigt grupp att skydda med tanke på immunsuppressionen som gör att de kan bli svårt sjuka i hepatit A.